JONGEREN
Heb jij interesse in deelname aan dit onderzoek, of is er iemand in je omgeving die deelneemt? Deze informatie kan jou verder helpen om te begrijpen wat er in dit onderzoek wordt gedaan, waarom, en wat deelname inhoudt.

Achtergrond
De standaardbehandeling met cognitieve gedragstherapie (CGT) voor jongeren met cannabisverslaving werkt niet voor alle jongeren even goed.
In dit onderzoek kijken we of contingentie management (CM) even effectief of misschien zelfs effectiever is om jongeren te ondersteunen bij het stoppen met cannabisgebruik dan CGT.
Doel
Het doel van dit onderzoek is om te kijken of behandeling met CM beter werkt dan de behandeling met CGT.
We onderzoeken dit bij 154 jongeren die in ambulante behandeling komen voor een cannabisverslaving. Via loting worden onderzoeksdeelnemers per toeval ingedeeld in de CM-groep of CGT-groep. Jongeren in de CM-groep ontvangen 12 weken behandeling met CM en jongeren in de CGT-groep krijgen 12 weken CGT. Om de (kosten)effectiviteit van beide behandelingen te vergelijken wordt op verschillende momenten gemeten hoe het met de jongeren gaat.

Wat is Contingentie Management (CM)?
CM is het belonen van goed gedrag. In de verslavingszorg is CM vaak gericht op het belonen van het niet gebruiken van het middel waar iemand voor in behandeling is, in dit geval gaat het om cannabis. CM is een bewezen effectieve behandeling voor verslaving maar wordt nog niet standaard toegepast bij jongeren met een cannabisverslaving.
Bij CM gaat het vooral om doen en ervaren. De bedoeling is dat je een periode probeert niet te blowen. Om je daarbij te ondersteunen ontvang je volgens duidelijke afspraken elke keer een beloning als uit een urine sneltest blijkt dat je geen cannabis hebt gebruikt.

Wat is Cognitieve Gedragstherapie (CGT)?
CGT is de bewezen effectieve behandeling die jongeren met een cannabisverslaving standaard krijgen als zij in ambulante behandeling komen bij een instelling voor verslavingszorg.
Bij CGT bekijk je tijdens gesprekken met je behandelaar waarom je cannabis gebruikt, welke gevoelens, gedachten en gedrag daarbij een rol spelen en hoe je deze kunt veranderen zodat het makkelijker wordt om geen cannabis meer te gebruiken.
Deelname
Wanneer kun je meedoen?
Als je bij een van de deelnemende instellingen in ambulante behandeling komt voor cannabisverslaving, kun je worden gevraagd om mee te doen aan dit onderzoek. Als je mee wilt doen, krijg je eerst een gesprek met de onderzoeker die kijkt of je voor het onderzoek in aanmerking komt.
Wat houdt meedoen in?
Als je deelneemt aan het onderzoek duurt de behandeling voor je cannabisverslaving 12 weken en doe je mee aan onderzoeksmetingen tot 1 jaar na de start van je behandeling.
Tijdens de 12 weken behandeling, kom je twee keer per week naar de verslavingszorginstelling voor je behandeling en om (onder toezicht) een urinemonster in te leveren.
Er is een vergoeding voor de deelname aan het onderzoek, en ook een onkostenvergoeding.
Voor het onderzoek word je ingedeeld in de CGT groep of in de CM groep. Een computerloting bepaalt in welke groep je komt en dus welke behandeling je krijgt. Je kunt dus niet zelf kiezen in welke groep je wordt ingedeeld.