Wanneer kun je meedoen?

Als je bij 1 van de deelnemende instellingen in ambulante behandeling komt voor cannabisverslaving, kun je worden gevraagd om mee te doen aan dit onderzoek.

 

De dataverzameling voor het RECAB-onderzoek start naar verwachting in september 2023.

Vanaf die tijd kunnen jongeren bij een van deelnemende instellingen worden uitgenodigd voor het onderzoek. 

Als je mee wilt doen, krijg je eerst een gesprek met de onderzoeker die kijkt of je voor het onderzoek in aanmerking komt.

 

Wat houdt meedoen in? 

Als je deelneemt aan het onderzoek duurt de behandeling voor je cannabisverslaving 12 weken en doe je mee aan onderzoeksmetingen tot 1 jaar na de start van je behandeling. 

Er is een vergoeding voor de deelname aan het onderzoek, en ook een onkostenvergoeding.

Voor het onderzoek word je ingedeeld in de CGT groep of de CM groep.

Een computerloting bepaalt in welke groep je komt en dus welke behandeling je krijgt.

Je kunt dus niet zelf kiezen in welke groep je wordt ingedeeld.

 

Hieronder kan je een korte uitleg lezen over de twee soorten behandelingen.

 

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

CGT is de bewezen effectieve behandeling die jongeren met een cannabisverslaving standaard krijgen als zij in ambulante behandeling komen bij een instelling voor verslavingszorg.

 

Bij CGT bekijk je tijdens gesprekken met je behandelaar waarom je cannabis gebruikt, welke gevoelens, gedachten en gedrag daarbij een rol spelen en hoe je deze kunt veranderen zodat het makkelijker wordt geen cannabis meer te gebruiken.

 

Contingentiemanagement (CM)

CM is een bewezen effectieve behandeling voor verslaving maar wordt nog niet standaard toegepast bij jongeren met een cannabisverslaving.

 

Bij CM gaat het vooral om doen en ervaren. De bedoeling is dat je een periode probeert niet te blowen. Om je daarbij te ondersteunen ontvang je volgens duidelijke afspraken elke keer een beloning als uit een urine sneltest blijkt dat je geen cannabis hebt gebruikt.